Ασφάλεια στο Διαδίκτυο Μέρος 2.2

Antivirus για τον Υπολογιστή

Υπολογιστές με Windows κατά κύριο λόγο χρειάζονται προστασία με Antivirus προγράμματα.  Και αυτό για να προστατέψουμε τον υπολογιστή μας και τα δεδομένα μας από τα Malware που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και σε άλλα μέσα, όπως USB Sticks.

Δεν χρειάζεται για την προστασία αυτήν να δώσουμε οπωσδήποτε λεφτά, υπάρχουν και τα Free προγράμματα, που δίνουν μια βασική προστασία. Αυτά όμως τα προγράμματα δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συγκριθούν με τα προγράμματα που κοστίζουν, γιατί αυτά τα αγορασμένα μπορούν να κάνουν πολλά παραπάνω. Και χρήστες των ελεύθερων προγραμμάτων προστασίας, καλά θα ήταν να χρησιμοποιούν παράλληλα με τα προγράμματα αυτά, πρόσθετα προγράμματα ασφάλειας, ώστε να τα συμπληρώνουν. Π.χ το Avira ή το Microsoft Security Esentials δουλεύει πάρα πολύ καλά παράλληλα με το Threat Fire (ανιχνεύει περίεργες συμπεριφορές).

Antivirus-προγράμματα αποτελούνται από δύο κύρια μέρη. Τον  on-demand-scanner, που σαρώνει τον υπολογιστή και τον guard, δηλαδή τον φρουρό που ελέγχει όλα τα δεδομένα και τα αρχεία που επεξεργάζεται ο υπολογιστής.

Αγορασμένα Προγράμματα Antivirus έχουνε παραπάνω δυνατότητες, έχουνε παραπάνω μηχανισμούς για την προστασία του υπολογιστή.  Μπορούν να φιλτράρουν τις ιστοσελίδες που επισκέπτεστε, τα E-mail που λαμβάνεται, επικοινωνούνε πιο συχνά με τον κατασκευαστή για να λαμβάνουν την τελευταία ενημέρωση για τους διάφορους κίνδυνους, κ.π.α. Και σαν τελευταία γραμμή άμυνας, μερικά προγράμματα «γνωρίζουν» τις συνήθειες του χρήστη γιατί τις παρακολουθούν και τις καταγράφουν, ώστε να δώσουνε μια προειδοποίηση όταν ανιχνεύσουν κάτι περίεργο. Αυτά τα πακέτα παρέχουν λόγο τον πολλών διαφόρων μηχανισμών, μεγαλύτερο ποσοστό προστασίας.

Το πιο σπουδαίο όμως είναι, όχι μόνο να βρίσκουν τα «κακά προγραμματάκια», αλλά και να τα σβήνουν. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα 100%, ούτε στα αγοραστά, ούτε στα ελεύθερα προγράμματα προστασίας. Τα αγοραστά είναι όμως κάπως καλύτερα.

Στα free antivirus, τον τελευταίο καιρό κάνουν μερικά πολύ καλή φιγούρα, αυτά θα έλεγα είναι το Avast Antivirus, το Avira Antivir Personal, το Microsoft Security Essentials και το Panda Cloud Antivirus. Όποιος μπορεί να ζήσει με τα μειονεκτήματα τον προγραμμάτων αυτών, είναι λίγο γνώστης και γνωρίζει του αντικείμενου, why not? Να τα δοκιμάσει…

Για Χρήστες που δεν γνωρίζουν και πολλά, καλύτερα να αγοράσουν ένα πακέτο προστασίας. Προ πάντων άμα θέλουν να προστατέψουν τα παιδιά από σελίδες που δεν είναι για τα μάτια των μικρών, είναι ένα πακέτο αγοραστό, αναπόφευκτο. Και μην νομίζεται, εγώ αγοράζω κάθε χρόνο ένα της προκοπής πακέτο προστασίας, λόγο κακών εμπειριών με τα ελεύθερα και γιατί δεν έχω τον χρόνο να ασχολούμαι με την προστασία του υπολογιστή.

Στα αγοραστά, καλή εντυπώσει αφήνουν τον τελευταίο καιρό τα πακέτα των εταιριών BitDefender, G Data, Kaspersky, Symantec, Norton.
Και για να μην παρεξηγηθούμε, 100% Προστασία, δεν παρέχει κανένα, όλα τα προγράμματα έχουν και τα πλεονεκτήματά τους, αλλά και τα μειονεκτήματα τους. Απλώς τα αγοραστά πακέτα «internet security» ανεβάζουν το ποσοστό προστασίας λόγο των παραπάνω μηχανισμών που περιέχουν.

Πάντα όμως μέρος της ασφάλειας κατά μεγάλο ποσοστό είναι ο χρήστης! Έτσι για παράδειγμα, δεν σας βοηθάει το καλύτερο πρόγραμμα προστασίας, άμα πατήσετε «allow» (επιτρέπεται) σε κάποια ενέργεια ενός προγράμματος που δεν θα έπρεπε ή ανοίγεται κάθε E-mail από αποστολέα που δεν γνωρίζεται. Ότι δεν γνωρίζουμε, δεν το επιτρέπουμε ή ρωτάμε το google πρώτα για να πληροφορηθούμε για το τι πρόκειται και μετά αποφασίζουμε. Όλα τα μαθαίνει κάποιος στο διαδίκτυο, αρκεί να θέλει.
Όποιος δεν έχει αγοράσει πακέτο με τοίχος προστασίας ή δεν το έχει ενεργοποιήσει στο Router του, να το κάνει. Το Τοίχος προστασίας μπλοκάρει και φιλτράρει μεγάλο μέρος της σαβούρας πριν φτάσει στον υπολογιστεί. Για το router χρειάζονται καλές γνώσεις του αντικειμένου. Για το τοίχος προστασίας σε μορφή προγράμματος που είναι εγκατεστημένο σε υπολογιστή, θέλει λογική, διότι το τοίχος προστασίας του windows ή το τοίχος προστασίας τον πακέτων προστασίας του υπολογιστή «ρωτάνε» τον χρήστη για την άδεια του να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο.

Γενικά, θέματα ασφάλειας θέλουν ψάξιμο, ρωτήστε το google. Όλες τις πληροφορίες βρίσκει κανείς, αρκεί να θέλει. Δεν είναι και τόσο δύσκολα όσο ακούγονται. Στο κάτω, κάτω, δικός σας είναι ο υπολογιστής, δικά σας τα δεδομένα. Εκτός και έχετε την οικονομική άνεση να αναλαμβάνει ανά τρείς και πέντε ένας τεχνικός το καθάρισμα του υπολογιστή σας ή δεν σας πειράζει να γίνεται ξανά και ξανά ανά τακτικά διαστήματα νέα εγκατάσταση του λειτουργικού στον υπολογιστή σας και να χάνεται όλα τα αρχεία σας.

Ο υπολογιστής είναι τόσο έξυπνος, όσο και ο χρήστης του. Προσοχή στους κωδικούς, να βάζετε δύσκολους κωδικούς. Έχετε πολλούς κωδικούς; Αποθηκεύστε τους με το πρόγραμμα keepas (ελεύθερο πρόγραμμα), έτσι θα χρειάζεται να γνωρίζεται μόνο έναν κωδικό.
Να ενημερώνεται το λειτουργικό σας και τα προγράμματα! Updates, updates, updates….

Χρησιμοποιείστε το google chrome ή το Firefox αντί τον Internet Explorer! Είναι πιο ασφαλή περιηγητές!
Ενδιαφερθείτε, ψάξτε, ρωτήστε. Με τα Άρθρα μου για την ασφάλεια του διαδικτύου εύχομαι να σας άνοιξα την όρεξη για να ασχοληθείτε λιγάκι με την ασφάλεια του υπολογιστή σας, για το καλό σας.

Παραπάνω, θα μπορούσα να γράψω, αλλά θα ήταν τόσα πολλά, που γρήγορα θα έφτανε το μέγεθος βιβλίου. Δεν θα το κάνω για πολλούς λόγους, διότι υπάρχουν αυτές η πληροφορίες ελεύθερα στο διαδίκτυο, υπάρχουν ειδική, υπάρχουν ήδη βιβλία. Προτιμώ να δείχνω πως ψαρεύουν, παρά να χαρίζω ψάρια…

 


Χουσάς Νικόλαος
Ειδικός Πληροφορικής - Ειδικότητα: ανάπτυξη λογισμικού