Ασφάλεια στο Διαδίκτυο Μέρος 2.1

My PC is my castle

Σίγουρα θα υπάρχουν αναγνώστες ανάμεσά σας που τρόμαξαν λίγο με το άρθρο μου Ιοί, Σκουλήκια, Ίπποι και αλλά Ζωάκια. Όσοι με γνωρίζουν προσωπικά, γνωρίζουν ότι αυτός ήταν και ο σκοπός μου. Ο Κίνδυνος στο διαδίκτυο όμως δεν είναι λόγος για να μην το χρησιμοποιείτε.

Μπορεί κάποιος, τηρώντας μερικούς κανόνες, να πετύχει ένα υψηλό ποσοστό ασφάλειας. Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθώ με το λειτουργικό πιο πολύ και κάποια προγράμματα. Που είναι και η βάση, το εργαλείο με το οποίο σερφάρουμε στο διαδίκτυο. Συνάνθρωποί μου, που δεν είναι πολύ καλoί γνώστες υπολογιστών, θα τους συνιστούσα να χρησιμοποιούνε γνήσιο λειτουργικό σύστημα (Windows), αλλά και προγράμματα γνήσια.

Ο λόγος είναι απλός, γνήσια λειτουργικά, μπορούνε χωρίς πρόβλημα να συνδεθούνε με τους κεντρικούς υπολογιστές της εταιρίας που δημιουργηθήκανε για να ενημερωθούνε. Αυτές οι ενημερώσεις είναι πάρα πολύ σπουδαίες. Όλα τα προγράμματα και τα λειτουργικά έχουν λάθη. Το Windows, είναι ένα τεράστιο λειτουργικό. Αποτελείται από εκατοντάδες χιλιάδες σειρές κώδικα ή και παραπάνω. Έτσι, δεν μπορούν όλα τα λάθη να διαπιστωθούν άμεσα. Με την εκτεταμένη χρήση του λειτουργικού όταν βγει στην αγορά, βγαίνουν αυτά τα λάθη στην επιφάνεια. Κάθε φορά που το αντιλαμβάνεται αυτό το λάθος η Microsoft, δημιουργεί μια ενημέρωση που το διορθώνει το λάθος αυτό. Έπειτα από καιρό, συγκεντρώνονται οι ενημερώσεις και σε παγκέτα, τα service pack.

Έτσι, πατώντας >Έναρξη> Πίνακας ελέγχου> Αυτόματες ενημερώσεις (Start> Control Panel> Automatic Updates, μπορείτε να ελέγξετε της ρυθμίσεις της υπηρεσίας αυτής.

Πατώντας >Έναρξη> Πίνακας ελέγχου> Σύστημα μπορείτε να ελέγξετε πιο service pack έχετε εγκατεστημένο.

Προς το παρόν, το τελευταίο Service Pack για τα Windows XP είναι το SP3, για το Windows Vista το SP2, για το Windows 7 ακόμα κανένα. Τα λάθη που διορθώνονται αυτά τα updates είναι τρύπες του λειτουργικού συστήματος. Για αυτόν τον λόγο ΠΡΕΠΕΙ να γίνονται! Αυτό δεν σημένει ότι τα windows είναι άχρηστα. Όλα τα λειτουργικά, προγράμματα και τα παιχνίδια έχουνε τρύπες και λάθη.

Έτσι, τα λειτουργικά που βασίζονται σε LINUX, Apple μπορεί να μην είναι πολύ ευάλωτα από τα αγαπημένα ζωάκια μας, αλλά είναι ευάλωτα από κακούς cracker, τους κακούς του διαδικτύου. Και για αυτά υπάρχουν τακτικά ενημερώσεις ασφάλειας.

Ο λόγος, για τον οποίο ακούγονται αρνητικά πιο πολύ τα λειτουργικά της Microsoft είναι λογικότατος. Τα προϊώντα της Microsoft, είναι τα πιο διαδομένα στον πλανήτη μας. Κάποιος που θέλει να προκαλέσει την μεγαλύτερη ζημιά με τους Ιούς του, σε πια λειτουργικά θα απευθυνθεί; Δεν υπάρχουν καλύτερα λειτουργικά ή χειρότερα. Μόνο καλοί και κακοί χρήστες.

Να ενημερώνετε όλα τα προγράμματα, προ πάντων αυτά που χρησιμοποιούνται για το διαδίκτυο. Σε αυτά ανήκουν και το Flash player, acrobat reader. Πολλή Ιοί διαδίδονται δια μέσο αρχείων .pdf (adobe reader) και MS Office (word, excel), εκμεταλλευόμενα τρύπες στα προγράμματα αυτά, όταν δεν είναι ενημερωμένα! Το ίδιο ισχύει και για τους περιηγητές, πάντα να είναι ενημερωμένοι! Ο πιο ασφαλείς περιηγητές αυτήν την στιγμή είναι ο Google Chrome! Μετά ακολουθεί ο Mozilla Firefox, κάπου στο τέλος ο Internet Explorer!

Ένα άλλο καλό κόλπο για να είναι κάποιος πιο ασφαλείς στο διαδίκτυο είναι να χρησιμοποιεί έναν δεύτερο λογαριασμό που δεν έχει πολλά δικαιώματα, τον guest. Και έτσι, και να γίνει ζωολογικός κήπος ο υπολογιστής, δεν θα γίνει τόσο γρήγορα μεγάλη ζημία, διότι ο Ιός δεν θα έχει τόσα πολλά δικαιώματα στον υπολογιστή. Ενώ αν μολυνθείτε, την ώρα που είστε συνδεμένος σαν διαχειριστής (Administrator), που μπορεί όλα να τα κάνει στον υπολογιστή, να ξέρετε ότι και το κακό προγραμμα θα έχει και αυτό τα ίδια δικαιώματα!

Σπουδαίο θέμα είναι και οι κωδικοί που χρησιμοποιείτε. Μην χρησιμοποιείτε κωδικούς, που κάποιος μπορεί να μαντέψει πολύ εύκολα. Προ πάντων σε εποχές Facebook! Έχω τους λόγους μου που αναφέρομαι στο Facebook. Γιατί ξέρω ότι πολλοί από εσάς χρησιμοποιούν ημερομηνίες γεννήσεως, τηλέφωνα, ονόματα μελών της οικογένειας ή και συνδυασμούς από αυτά για κωδικούς, την ίδια στιγμή που αυτά τα στοιχεία είιναι στο Facebook δημοσιοποιημένα. Κάποιος που θέλει να σας κάνει κακό, πρώτα θα προετοιμαστεί καλά, και θα μαζέψει στοιχεία για σας, πριν κάνει την κίνηση του.

Ένας κωδικός για να είναι κάποιος ασφαλείς, θα πρέπει να αποτελείται από μεγάλα και μικρά γράμματα, νούμερα και σύμβολα π.χ 123$%^;ςεΡΤΥ (δείτε και ακολουθείστε στο πληκτρολόγιο σας τα πλήκτρα που πάτησα και θα δείτε τι απλό είναι να δημιουργηθεί ένας ασφαλείς κωδικός)

Και το πιο σπουδαίο πρόγραμμα, που πρέπει να υπάρχει σε κάθε υπολογιστή, είναι το Πρόγραμμα για τους Ιούς.

Αυτό το θέμα στο επόμενο άρθρο, αποκλειστικά στο επόμενο άρθρο…

Χουσάς Νικόλαος

Ειδικός Πληροφορικής - Ειδικότητα: ανάπτυξη λογισμικού